6de leerjaar

Laatste uitstap zesde leerjaar...

Vandaag trokken we er voor de laatste keer samen op uit. Onze schoolbus bracht ons naar Gent. Daar bezochten we in het huis Kina de tentoonstelling " 'k Zag twee beren". Na onze picknick genoten we van een stadswandeling in het centrum van de historische stad.

Lees meer...

Wat als?!? 

Het 6de leerjaar maakte zijn eigen versie van het welbekende programma "Wat als?"

Lees meer...

MEGA-fuif

Kleine kindjes worden groot.

Het 6de leerjaar genoot met volle teugen van de MEGA-fuif.

Lees meer...

STEM in het zesde leerjaar

Wat is het verschil tussen een stroomkring in serie en in parallel? Hoe installeer ik een schakelaar in mijn stroomkring? Waarom is er een weerstand nodig bij een LED-lampje? Welke materialen geleiden en welke niet? Waarom brandt er slechts 1 lampje van de twee? Onze leerlingen onderzochten, experimenteerden en kwamen tot inzichten tijdens deze STEM-opdracht. 

Ook een superdikke proficiat voor Filip Kozlowski. Zijn interesse in techniek en wetenschap maken dat hij tot prachtige resultaten komt. Ziehier een kraan dat via waterdruk in beweging komt. 

Lees meer...

Het zesde leerjaar trok op uitstap...

Voor de paasvakantie stonden nog twee uitstappen gepland voor ons zesde leerjaar. Zo gingen we op maandag 27 maart eens een kijkje nemen in het Technisch Instituut Sint-Jozef te Geraardsbergen. Op vrijdag 31 maart sloten we de jeugdboekenmaand af in de bib van Galmaarden. Enkele sfeerbeelden...

Lees meer...

Schaatsen in Liedekerke - 5de en 6de leerjaar

Van een ervaren schaatster leerden we de basisbewegingen van het schaatsen. Het werd een verfrissende namiddag.

Lees meer...

Hoekenwerk techniek

Als voorbereiding op de OVSG-proef techniek, konden onze leerlingen allerhande activiteiten uitproberen rond techniek. We leerden een elektrische stroomkring in serie en in parallel maken en maakten zelf een schakelaar. Sommigen gingen aan de slag in de keuken en maakten heerlijke cupcakes met amandelpoeder. Volgende keer schuiven de groepjes door, zodat elke leerling alle activiteiten kan uitproberen.

Lees meer...

OVSG muzische vorming - 6LJ

Naar aanleiding van de praktische proef OVSG van muzische vorming, staken de leerlingen van het zesde leerjaar de handen uit de mouwen en gingen aan de slag. Ze kozen uit 1 van de 5 muzische domeinen (muziek, beweging, media, beeld, drama) en bedachten zelf een manier om een bepaalde boodschap over te brengen. Het werden 1 voor 1 pareltjes van voorstellingen. Proficiat aan onze zesdeklassers! 

Lees meer...

Sportdag 3de graad

De leerlingen van het 5de en 6de leerjaar hebben hevig gesport tijdens de wintersportdag te Ninove.

Lees meer...

Whizzkids in het zesde leerjaar

Om te voldoen aan de eindtermen ICT in de lagere school, namen wij met onze klas deel aan de ICT-wedstrijd Whizzkids. Via een ruime variatie in opdrachten (zoekopdrachten, educatieve sites, creatieve opdrachten,...) worden zoveel mogelijk leergebieden en domeinen benaderd. Deze week was het de laatste ronde. Benieuwd of we een prijs in de wacht slepen!

Lees meer...

Speculaas van Sinterklaas - 6LJ

In het zesde leerjaar trokken we onze koksmutsen aan en bakten we de enige echte speculaas van Sinterklaas. We ontdekten het ganse proces van koekjes bakken: mengen van ingrediënten, kneden, rollen, snijden van figuren, het uiteindelijke bakken en natuurlijk ook het proeven. Een techniek-les kan wel eens smaken!

Lees meer...

Project wereldoorlogen en uitstap Mechelen - 6LJ

We startten dit project met het boek 'De vijand' van Wim Opbrouck. Dat deed ons onmiddellijk de zinloosheid van oorlogen inzien. Zowel WO 1 als WO 2 kwamen nadien aan bod: we kropen in de huid van de soldaten, bootsten het leven in de loopgraven na, leerden de verschrikkelijke wapens kennen, ... Als kers op de taart trokken we op uitstap naar Mechelen. In de voormiddag beklommen we de bekende Sint-Romboutstoren. In de namiddag bezochten we de kazerne Dossin, de verzamelplaats van waaruit 26000 Joodse mensen werden gedeporteerd naar de werk- en concentratiekampen in Polen. Zo konden we ons project mooi afsluiten met het idee waarmee we zijn begonnen: 'Nooit meer oorlog!'

Lees meer...

Leren samenvattingen maken

Als voorbereiding op het eerste middelbaar leren de leerlingen van het 6de leerjaar nu al om goede samenvattingen te maken. 

Lees meer...

Samen met mijn meter en peter naar het bos - 1LJ/6LJ

Op maandag 17 oktober trokken de kinderen van het 1ste leerjaar met hun meter en peter van het 6de leerjaar naar het Raspaillebos. Daar moesten we samen een aantal opdrachten uitvoeren: van verschillende soorten bladeren en vruchten zoeken, boskunstwerkjes maken, elkaar een prachtig boomkapsel geven, tot bomen knuffelen en kriebelbeestjes zoeken. Het werd een leerrijke en avontuurlijke namiddag! Nog eens een welgemeende 'dankjewel' voor de opdrachtgevers Dany, Marc, Hugo en Chris!

Lees meer...

American Games - 6LJ

Vandaag konden wij proeven van basisvaardigheden uit baseball, American football, frisbee, kin-ball,... Van een sportieve namiddag gesproken!

Lees meer...

Gastlector William op bezoek - 6LJ

We hadden de eer oud-leraar en -directeur William Cools in onze klas te mogen ontvangen. Hij leerde ons de eerste stappen in de kansberekening. Het werd een zeer boeiende les. Wij zullen alvast niet snel meer op de lotto spelen... De kans om iets te winnen is veel te klein.

Lees meer...

Creatieve silhouetten 6LJ

Wie zijn we? Hoe zien we eruit? Wat zijn onze eigenschappen, hobby’s, interesses… Alles vind je terug in ons eigen creatief silhouet.
Het geheel werd ingekleurd met zelfgemaakte waterwerf.
Kunnen we raden welk werk bij welke persoon hoort?

Lees meer...

receptie 6de leerjaar

 

 

Lees meer...

Schaatsen te Liedekerke

Op maandag 21 maart gingen de kinderen van het 5de en 6de leerjaar schaatsen.

Aan deze activiteit werd ook de 'walk for water' gekoppeld.

We schaatsten samen ongeveer 150 km met de waterfles in de hand!

Lees meer...